Spierpijn
Help, ik heb spierpijn!
Ik heb spierpijn! Hoe vaak hoor je dit wel niet zeggen na een training? Wist je dat spierpijn ook kan optreden soms dagen na je inspanning? Soms kan het zelfs 2 dagen nadien opduiken! Je kan hierdoor spreken van vroege spierpijn en late spierpijn. Maar wat is dat nu net?
Vroege spierpijn:
De pijn die je hier voelt komt er omdat je spieren zo een stevige inspanning moeten leveren waardoor je lichaam onvoldoende zuurstof naar je spieren kan vervoeren. Hierdoor wordt er via allerlei inwendige reacties in je lichaam melkzuur aangemaakt en daarom kan dit pijnklachten veroorzaken. De meeste mensen ervaren dit als een brandend gevoel ter hoogte van de kuiten.
Late spierpijn:
De pijn hier ga je voelen ongeveer 24 tot 48 uur na je inspanning en verdwijnt na uiterlijk 72 uren. De spieren doen pijn en zijn minder belastbaar dan voordien. De pijn die je hier ervaart is een vorm van stijfheid in je spieren. Dit wordt veroorzaakt omdat er microscheurtjes in het bindweefsel van je spieren ontstaan.
Waarom laat spierpijn soms even op zich wachten?
Bewegingen waarbij het lichaam veel schokken moet opvangen beschadigen de spiervezels. Denk hierbij vooral aan bijvoorbeeld lopen, maar ook voetballen, tennissen en jumping zijn hier een grote boosdoener. De afvalstoffen die door deze beschadiging ontstaan, komen pas geleidelijk aan vrij. Hierdoor zal je het pijnlijke gevoel natuurlijk ook pas later krijgen. Meestal is de beste oplossing rusten of een hersteltraining inlassen. Dit zorgt voor een betere en snellere afvoer van de aangemaakte afvalstoffen. Je lichaam gaat recupereren.
Enkele tips om spierpijn te minimaliseren?
1. Massage
Een sportmassage bevordert de bloedtoevoer naar je spieren. Meer bloed naar je spieren laten stromen, zorgt voor meer zuurstof ter hoogte van je spieren. Hierdoor krijg je op termijn een beter herstel. Ook houden onze therapeuten tijdens een sportmassage rekening met eventuele triggerpoints. Deze triggerpoints kunnen ook leiden tot klachten die vergeleken kunnen worden met spierpijn.
2. Koude douche
Neem na je intensieve training een koude douche of hou je benen 10 minuten onder water in een ijsbad. Dit helpt om je bloeddoorstroming te bevorderen. Meer bloed naar je spieren sturen zorgt ook hier voor meer zuurstof. Hierdoor ga je op termijn een beter herstel krijgen.
3. Voeding
Een herstel na een intensieve training start natuurlijk niet zonder ook de juiste voeding te gebruiken. Zowel voor de training als na de training is voeding een belangrijk onderdeel. Laat je hier echter bijstaan door een voedingsdeskundige bij jou in de buurt.
4. Voldoende rust
Ga je spieren niet 'over' trainen! Zorg voor voldoende rust tijdens je trainingen en/of wedstrijden. Dit is absoluut noodzakelijk om je lichaam voldoende te laten herstellen. Werk met bijvoorbeeld een opbouwend schema. Echter laat je hierbij eventueel ook bijstaan door een (personal) trainer zodat je samen hieraan kan werken.
Op December 9, 2019