Hatha Yoga, Yoga of Awareness en Yin Yoga

Namasté,

Deze 3 yogavormen zijn dé massage voor lichaam én geest die je jezelf geeft.

Met respect en liefdevolle aandacht gaan we ons lichaam losmaken, afwisseling tussen inspanning en ontspanning, aandacht voor de ademhaling, stretching voor de ligamenten en bindweefsel.

Matten, kussens en dekentjes  zijn ruimschoots aanwezig, maximaal 8 deelnemers worden toegelaten.

Geen ervaring vereist.

Babbelmoment met kruidenthee mee inbegrepen.

Je bent dus in totaal een 2tal uur bij ons per les.

Hatha Yoga

In de naam Hatha komen de Sanskriet-woorden ha (zon) en tha (maan) samen. De zon staat voor actie, de maan voor verinnerlijking. In de Hatha yoga komen die tegengestelde energieën samen. Door je concentratie en adem naar punten in het lichaam te verplaatsen, breng je daar bewustzijn.

Hatha is een stroming zonder duidelijke oprichter of goeroes. Daardoor is het heel open; iedereen kan er het zijne in vinden. De eerste duidelijke bron is het vijftiende-eeuwse document Hatha yoga pradipika, dat nog steeds de bijbel van de yoga wordt genoemd. Swami Swatmarama beschrijft hierin het pad naar de allerhoogste, ‘koninklijke’ yoga. In dit geschrift werkt hij een compleet systeem van houdingen en ademhaling uit. Elke houding bestaat uit vier ‘momenten’:

  • Voorbereiding: in een rustige, neutrale houding probeer je in het hier en nu te zijn.
  • Aannemen: op vloeiende, natuurlijke wijze beweeg je je naar de houding. Zonder forceren. De lichamelijke prestatie is onbelangrijk. Dat je jezelf tot een krakeling kunt vouwen is leuk, maar het wordt pas yoga als de ervaring vooropstaat.
  • Aanhouden: al ademend blijf je enige tijd in de houding, de spanning over je spieren spreidend. Zo blijf je alert.
  • Waarneming: in een rusthouding ga je na wat de uitwerking van de houding is. Doorgaans neem je asana’s meerdere keren aan. Zo wordt de houding je eigen en is het eenvoudiger om je er volledig op te concentreren. Het wordt een houding van lichaam én geest.

Yin Yoga

De houdingen die je bij deze vorm van yoga aanneemt zijn vooral gericht op het versterken en het versoepelen van bindweefsel en gewrichten; ze rekken dieperliggende spieren en maken het bekkengebied los. In eerste instantie zijn de houdingen bedoeld om langer in de Lotushouding te kunnen blijven mediteren, maar het is vooral fijne lichaamsbeweging voor wie een zittend beroep heeft.

Yoga of Awareness

BEWEGING IS BELANGRIJK

?Blijven bewegen is ontzettend belangrijk voor het lichaam, helemaal naarmate we ouder worden wordt dit steeds belangrijker om het lichaam sterk en mobiel te houden. Yoga heeft een preventieve werking op het verouderingsproces. Het zorgt ervoor dat het lichaam soepel en sterk blijft. 

 HEB JE BEWEGINGSBEPERKINGEN EN WIL ZACHT JE LICHAAM WEER IN BEWEGING BRENGEN?

?Er zijn genoeg mensen die best wel yoga zouden willen doen, maar vinden het een flinke hobbel om in een reguliere yoga les binnen te stappen tussen iets jongere deelnemers.

Daarom heb ik voor deze specifieke doelgroep Yoga of Awareness op het rooster gezet.

 Deze les is voor iedereen geschikt. Daarnaast is het gewoon fijn om elke week een heerlijke yoga les te volgen met mensen met min of meer dezelfde beperkingen.

 Er wordt in de lessen rekening gehouden met de mogelijkheden van de individuele deelnemers. Houdingen worden zowel staand, zittend als liggend uitgevoerd. Is het niet mogelijk dan zijn er bolsters en kussens aanwezig waarop de oefeningen kunnen worden uitgevoerd.

 WE BESTEDEN AANDACHT AAN:

  • Versterkende houdingen

  • Mobiliteitsoefeningen

  • Ademhalingsoefeningen

  • Ontspanningsoefeningen

?Lesdagen:

dinsdag en woensdagen donderdag om 20.00

vrijdag om 09h30

Lesgevers:

Sylvie en Steve

Plaats:

Yogastudio Gennesareth

Gaaiendreef 13

2900 Schoten

www.gennesareth.be of bel +32476/27.49.13

Op October 20, 2022