Artikel afbeelding

Ademhaling: een kijk op het fysiologisch en energetisch aspect

Ademhaling : een kijk op het fysiologisch en energetisch aspect

De ademhaling staat centraal in yogahoudingen (en yogamassage).

Fysiologisch gebeurt dit door in- en uitademing via de neus.

Dit is de beste manier van ademen, ook voor sporters om virussen, bacteriën, stress, hyperventilatie en andere ademhalingsproblemen te vermijden.

Het lichaam krijgt de tijd om de ganse weg af te leggen tot in de kleine longblaasjes.

Uitademen gebeurd passief, je doet geen inspanning hiervoor (tenzij je zeer verdiept uitademt zoals in sommige yoga technieken wordt beoefend in een verder stadium).

Op energetisch vlak bevind apana vayu zich in de streek van de buik en staat voor het verwijderen van: onzuiverheden, toxines, mentale & fysieke spanningen en relaxatie.

Als je enkele malen bewust de 'buikademhaling' of middenrifademhaling toepast merk je al enige ontspanning.

Een goed verluchte ruimte of een rustige locatie (in natuurlijke of bosrijke omgeving) is ideaal om verdiept te (leren) ademen.

De zeelucht (jodium) is zelfs helend voor de mens.

Je kan gebruik maken van het volledige ademhalingsaparaat: borst (borstbeen en ribben bewegen mee als de respiratoire organen en ademhalingspieren actief zijn). Ook de buikorganen worden naar buiten geduwd, waardoor de buik bol komt te staan wat inwendig voelbaar is als uitwendig wanneer je de handen daar laat rusten.
Een ademhaling bestaat uit 4 fases: inademing, de ademretentie met volle longen, uitademing, ademretentie met lege longen.

TIP: Je kan ontdekken hoe lang je elke fase met gemak kan aanhouden, daarvoor zorg je dat je comfortabel ligt (kan ook in bed 'savonds of 's ochtends), of zit met opgelijnde rug en nek). Zorg ervoor dat ademen aangenaam blijft, niets forseren. Op energetisch vlak bevind prâna vayu zich in de streek van de borst en staat voor expansie of het ontvangen van (levenskracht -en energie).

In bijvoorbeeld yogamassage ademt de G (gever) prâna in en duwt deze met een uitademing d.m.v. aanraking (de handpalmen) in het lichaam van de O (ontvanger). De O ademt samen met de G uit om dieper te ontspannen.

Wanneer de G bewust is van het ademritme van O, volgt hij/zij de ademhaling van O.

Wanneer dit niet duidelijk is, vraagt de G uit te ademen bij de volgende druk.

Psychische/emotionele aspect van ademhaling: tijdens de inademing kan je datgene toevoegen wat je wil verwerven: kracht, doorzettingsvermogen, energie, moed,...
Tijdens de uitademing kan je spanningen, vermoeidheid, toxines,... laten wegvloeien in de aarde.
De aarde kan deze (negatieve) ladingen neutraliseren.

Op December 24, 2019